Çam balının üretilmesi için, Çam Pamuklu Böceği veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak da adlandırılan, halk arasında Basra Böceği (veya balsıra böceği) denilen bu böceğe ihtiyaç vardır. Bu böcek sadece kızılçam, karaçam ve Halep çamında yaşar.
Basra (balsıra) böceği çamın özsuyunu emerek beslenir, artan özsuyunu da tatlı bir madde halinde dışkılar. Basra böceğinin Temmuz ve Ekim ayları arasında salgıladığı bu sıvı arılar tarafından çok sevilmektedir. Böceğin bu şekerli artığı arılar tarafından toplanır. Böcek Türkiye'de, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Antalya illerinin Ege sahil şeridi boyunca, İç Bölgelerin ılıman kısımlarına biraz girecek şekilde (Menderes ovasının tamamı ve Denizli'de de bulunur) yaşamaktadır. Çam Balı üretilmek isteniyorsa, arının çamı terk edip çiçek polenlerine yönelmemesi için, çevrede fazla çiçek olmaması önemlidir.
ÇAM BALININ ÖZELLİĞİ
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir.
Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür.
FAYDALARI
Saçları besler ve saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur.
Yorgunluk ve halsizliğe çok iyi gelir.
Yüksek tansiyonun düşürülmesi için kullanılır.
Sindirim sisteminin ve florasının sağlıklı kalmasını destekler.
Hassas mideler dahi rahatça sindirebilir. Hazımsızlık yapmaz.
Mideyi tedavi edici bir yapıya sahiptir. Helico bakterilere karşı etkilidir.
Nezle, öksürük ve boğaz iltihaplarına iyi gelir.
Kalp ritim düzensizliğini giderir.
Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Damar tıkanıklığında çok etkilidir.
Alerjik reaksiyonları önler ve alerji oluşumunun önüne geçer.
Doğal diş macunudur.
Kansızlığa doğal çözüm sunar ve anemiyi giderir.
Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
Romatizmaya iyi gelir.
Not: 1 yaşından küçüklere bal yedirilmesi tavsiye edilmemektedir. Doğal olduğundan kristalleşebilir. Bu haliyle tüketebilir veya kavanozu 45 derece sıcaklıktaki suda bir süre bekleterek çözebilirsiniz. Güneş ışığından koruyunuz. Unutulmaması gereken bir husus var; bal bir gıdadır, ilaç değil, şifadır. Devamlı tüketildiğinde vücut direncini artırır, hastalıklara karşı korur.